Može li iPhone pokupiti viruse?

Poznato je kako su računari s Microsoftovim operativnim sistemom Windows i pametni telefoni s Googleovim operativnim sistemom Android izloženi značajnom riziku virusa i zlonamjernog softvera općenito.

Kako stvari stoje s Appleovim softverom? Macintoshi – Appleovi stolni i prijenosni računari – pokazali su se dosad u pravilu prilično otpornima na epidemije zaraze virusima. Ali, što je s iOS-om? Može li vaš iPhone pokupiti virus?

Šta su virusi, a što zlonamjerni softver?

Malware je zajednički naziv za sve vrste zlonamjernog softvera, među koje pripadaju i kompjuterski virusi. Virus se od ostatka zlonamjerne bande razlikuje po tome što obično zarazi računar tako što se ubaci u njega instalacijom softvera, pa se potom replicira i na razne načine širi dalje, kako po vašem računaru tako i na drugim računarima, piše Tportal.

Dugo su virusi bili najpopularniji oblik zlonamjernog softvera. Ali, danas više nisu najčešći. Adware – softver koji izbacuje hrpetine oglasa – postao je popularan zahvaljujući sumnjivim web odredištima i dodacima (ekstenzijama) za web preglednike. Spyware, kao što mu ime kaže, špijunira i prati vaše podatke te ih šalje oglašivačkim kompanijama. Ransomware, pak, zaključava vaš računar i traži otkupninu kako bi vam ponovno omogućio pristup.

Ovaj tekst bavi se mogućim prodorom bilo kojeg zlonamjernog softvera u iOS, ne samo kompjuterskih virusa.

Kako vas iOS štiti?

Appleov operativni sistem ima niz ugrađenih opcija namijenjenih zaštiti od zlonamjernog softvera.

Apple vrlo strogo nadzire aplikacije u ponudi u njegovom App Storeu i ne dozvoljava nikome drugome instalaciju aplikacija za iOS. Iako je tih aplikacija doslovno na milione, teoretski je svaka od njih pregledana ručno, a one u kojima je pronađen zlonamjerni kompjuterski kod dobile su odbijenicu. Taj sistem nije savršen, ali je učinkovit utoliko što uspijeva odstraniti većinu potencijalno opasnih aplikacija.

Ograđivanje (sandboxing) je sigurnosna praksa koju u Appleu koriste kako bi onemogućili bilo koju aplikaciju u pristupu podacima u bilo kojoj drugoj aplikaciji. Uz to, gotovo sve aplikacije za iOS rade s ograničenjima koja ih onemogućavaju u mijenjanju sistemskih postavki. Oba pristupa služe kako bi se smanjila eventualna šteta čak i ako biste uspjeli instalirati aplikaciju sa zlonamjernim softverom.

Svaki operativni sistem, pa tako i iOS, važno je redovno nadograđivati i osvježavati ako se želite zaštititi od malwarea. Za razliku od Androida, čiji korisnici na softverske zakrpe ponekad moraju čekati mjesecima, korisnici iOS-a dobiju ih odmah ako njihov uređaj podržava izdanje za koje su namijenjeni. Stoga su vlasnici iPhonea zaštićeniji od starijih sigurnosnih propusta.

Ipak, malware za iPhone postoji

To što je iOS sigurniji ne znači kako je potpuno zaštićen. Dosad je zabilježeno više slučajeva zlonamjernog softvera za Appleove uređaje. Evo dva primjera, više ih možete naći na web odredištu iPhone Wiki.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*