Nije sve tako crno: Bh. škola koja priča drugačiju priču

 

Bh. stvarnost jesu dvije škole pod jednim krovom, česte optužbe za segregaciju, ali postoje i svjetliji primjeri. Opšta gimnazija Katoličkog školskog centra “Ivan Merz” u Banjaluci mjesto je koja priča drugačiju priču.

Zagrljaji za vrijeme velikog odmora, pažnja za vrijeme časova, recept su za drugarstvo i odličan školski uspjeh, pričaju nam učenici Katoličke gimnazije u Banjaluci.

“Nije dosadno, u tome umnog pomaže opremljenost škole, ali i sami profesori. Na časovima nekad gledamo filmove, smišljaju nam razne radionice”, kaže Ana Mirecki, učenica KŠC “Ivan Merz” Banjaluka.

Debatni školski klub 2017. postali postao je državni prvak BIH. Bili su negacija teme da mediji raspiruju govor mržnje. Razmjenom učenika žele doprinijeti razvoju multikulturalizma. Nikol iz Atlante, oduševljena je Banjalukom.

“Najviše mi se dopada jer ima mnogo više slobode. Manji je grad, ali i bezbjedniji, ljudi su jako srdačni, hrana nevjerovatna, volim svaki dan da idem na kafu a da nemam briga o sigurnosti”, kaže Nicole Ars, učenica iz Atlante.

KŠC Ivan Merz, dio je katoličkih Škola za Evropu, u BiH ih je sedam. Pored Banjaluke tu su škole u Sarajevu, Zenici, Travniku, Žepču, Bihaću.

“Centri koji se nalaze u FBIH finansirani su uglavnom 100% od nadležnih svojih ministarstava. Vlada RS putem Sekretarijata za vjere potpomaže rad KŠC-a, ali to je dovoljno za oko 40% naših potreba. Opstajemo uglavnom uz pomoć Ureda Vlade Hrvatske za Hrvate van zemlje”, kaže Ivica Božinović, ravnatelj KŠC “Ivan Merz” Banjaluka.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*