Naučnici otkrili tragičnu pravu istinu o “vanzemaljskoj bebi”

Testiranja nad 15 centimetara dugim mumificiranim ostacima pronađenima u napuštenom rudarskom gradu La Noria u pustinji Atacama u Čileu potvrdili su kako je riječ o djevojčici s nekoliko mutacija na genima, a ne o izvanzemaljcu kako se godinama nagađalo.

Uprkos tome što je bila veličine fetusa, prvotni testovi sugerisali su da kosti pripadaju djetetu starom između šest i osam godina, prenosi BBC.

No, sada su, 15 godina od pronalaska, naučnici izdvojili DNK iz kostiju kako bi saznali istinu o mumiji nazvanoj Ata, a testovi indiciraju kako su procijenjena dob kostiju i druge anomalije upravo rezultat genetskih mutacija.

Njena veličina, ali i oblik glave kao i manjak rebara, godinama su budili sumnje o njenom porijeklu. Čak je snimljen i dokumentarni film Sirius, koji nagađa kako bi ostaci mogli biti dokaz da su Zemlju posjetili izvanzemaljci.

Ta nagađanja sada su potpuno demantirana. Naime, već je ranije otkriveno da su ostaci pronađeni omotani u bijeloj tkanini i vezani ljubičastom vrpcom – ljudski. No, najnovija testiranja pokazala su da je Ata bila očigledno mrtvorođena djevojčica ili je umrla odmah nakon rođenja, s razarajućim mutacijama koje su oblikovale neobično tijelo.

Nakon pronalaska, kostur je prodan privatnom kolekcionaru u Španjolskoj.

“Bilo nam je čudno što su kosti izgledale kao da pripadaju starijem djetetu po gustoći i obliku. Sada vjerujemo da je za to odgovoran jedan od mutiranih gena”, kazao je Garry Nolan, profesor mikrobiologije i imunologije s medicinskog fakulteta na sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Osim abnormalnosti kostura, Ata je možda imala i poremećaj koji se zove kongenitalna dijafragmalna hernija (istiskivanje organa trbušne šupljine u prsište), a daljnje analize potvrdile su da su njeni geni najsličniji genima Čileanaca.

“Razumijevanje ovog procesa bi moglo omogućiti da razvijemo terapiju ili lijekove za ljude stradale u strašnim, recimo, saobraćajnim nesrećama. Možda postoji način da ubrzamo rast kostiju kod ljudi koji imaju teške prijelome. Nikad prije nismo imali uvid u ovakvo nešto”, rekao je Nolan koji tvrdi da je Ata umrla oko 40 godina prije nego što su otkriveni njeni ostaci.

Profesor Nolan pokrenuo je istraživanje 2012. godine kada je dobio poziv prijatelja koji mu je rekao da je možda našao ‘aliena’.

“Deformacija je bila tolika da nije mogla jesti. Iako je ovo pokrenulo priču o izvanzemaljcima, iza svega se ipak krije vrlo tragična priča. Žena je imala deformirano dijete, koje je kasnije čuvano na ovaj način, založeno, a potom prodano kao neobičan artefakt. Ispostavilo se da je riječ o ljudskom biću, s nevjerovatnom genetskom pričom, iz koje bismo mogli da naučimo mnogo korisnog i pomognemo drugima. Neka počiva u miru”, rekao je Nolan i zaključio kako bi kosti trebale biti vraćene u Čile i pokopane u skladu s tradicijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*