5 glavnih uzroka rastave braka

Rastava braka trebala bi biti posljednja i najteža odluka nezadovoljnih parova. Prema istraživanjima svaki treći brak se raspadne. Evo i nekoliko glavnih uzroka koji dovode do razvoda.

 

1. Nedovoljna predanost
73 posto parova izjasnilo se kako je raspad njihova braka uzrokovala nedovoljna predanost braku kao zajednici.

Veliki broj ispitanika, posebno onih koji su friško rastavljeni objašnjava kako im je danas žao što se nisu više potrudili oko braka, odnosno oko partnera.

2. Svađe
56 posto razvedenih je ovo navelo kao jedan od razloga brakoloma. Svađe koje dovode do rastave braka najčešće su uzrok nerazumijevanje partnera, nepoštovanja ili jednostavno nefleksibilnost da se uvaži suprotno mišljenje.

Nije riječ o svakodnevnom prepucavanju oko djece, novaca ili obiteljskih nesuglasica već o ozbiljnim stvarima koje se talože godinama te kad tad moraju isplivati na površinu.

“Svađe koje dovode do rastave braka najčešće su uzrok nerazumijevanje partnera, nepoštovanja ili nefleksibilnost da se uvaži suprotno mišljenje

3. Nevjera
Iako ste pomislili kako bi ovo mogao biti glavni razlog rastava braka, no nevjera se nalazi na trećem mjestu što je potvrdilo 55 posto parova.

Stručnjaci upozoravaju kako prevare, posebno one koje traju duže od jedne večeri, najčešće počinju kao nevino prijateljstvo i druženje, odnosno emocionalnom nevjerom koja vrlo često završi i kao fizička nevjera.

4. Prerani ulazak u brak
Čak 46 posto parova je priznalo kako su godine, odnosno nezrelost jedan od razloga raspada njihova braka. statistika pokazuje kako više od polovice tinejdžerskih brakova propadne u prvih 15 godina.

Razlog je luda, mladenačka zaljubljenost i bezbrižnost koja pojavom prvih problema i životnih prepreka prerasta u nezadovoljstvo ogorčenost.

5. Nejednakost supružnika
44 posto supružnika priznalo je kako je glavni razlog raspada njihova braka bio nejednakost u bračnoj zajednici, a većinu su predstavljale žene.

Nejednako raspoređene obiteljske obveze i odgovornosti te nepoštovanje tuđih želja i potreba nakon nekog vremena dovode do ogorčenosti i nezadovoljstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*