Njemačkoj potrebno 17.000 njegovatelja

Zapošljavanje stranih radnika na poslovima njegovatelja starijih osoba je najbliža opcija za Njemačku koja se susreće sa hroničnim nedostatkom ove radne snage, izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn.

On tvrdi da Njemačkoj već sada nedostaje više od 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. Spahn nastoji provesti ključno obećanje stranke kancelarke Angele Merkel predloživši da se uz pokušaje aktiviranja domaćih snaga njegovatelji angažuju i iz inostranstva.

Također, planira potaknuti kvalifikovane osobe za ove poslove koji su se u međuvremenu prekvalifikovali na druga zanimanja, da se vrate onom primarnom. U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage, a nacrtom zakona u Njemačkoj planirano je zapošljavanje 8.000 dodatnih radnika.

Ipak, vodeće njemačke organizacije procjenjuju da je za pokrivanje potreba starijeg stanovništva potrebno još 100.000 njegovatelja. Spahn je predložio i bolje plate i ubrzano priznavanje diploma stranim ljekarima i njegovateljima, istakavši kako su neki podnositelji prijava godinama čekali na dozvolu za rad.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*